Felszerelés segédlet

A kutya képzéséhez elengedhetetlen a megfelelő felszerelések megléte, de legalábbis nagyban megkönnyíti a kutya és a gazda dolgát is. Ezek beszerzéséhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az alábbi listával. Kevés kivétellel mindenből a legegyszerűbb lesz a legjobb, a kutyakiképzés nem igényel túl komplikált eszközöket – minél „okosabb” vagy „praktikusabb” akar lenni egy termék, általában annál kevésbé használható.
Azt is tartsuk szem előtt, hogy sérült, elnyűtt eszközzel nem biztonságos dolgozni, de sokszor még utcára menni se, ezért az anyagában megfáradt vagy megrágott pórázokat, nyakörveket inkább cseréljük le, mielőtt elszakadnak.

Mit vigyünk a kutyaiskolába?

Nyakörv

Javasolt: bőr vagy szövet nyakörv, fém csattal (övcsat)
Az anyagával ritkán van probléma, a csatja szokott lenni a gyenge láncszem. A műanyag csatok sokszor törnek, nyílnak, nem biztonságosak, ezért olyan kialakítású nyakörvet keressünk, mint amilyen a mellékelt képen látható.

Esetenként javasolt: egysoros lánc vagy 3,5 mm-es szövet kiképzőnyakörv
Helytelenül használva kifejezetten ártalmas lehet (amellett hatástalan is), ezért a kezelését szakember felügyelete mellett szükséges elsajátítani. Senki számára nem tesszük kötelezővé, de bizonyos esetekben javasolhatjuk. Ilyenkor tényleg az általunk kért típust érdemes beszerezni, a többi, ránézésre hasonló termék (vastag szövet fojtónyakörv, retrieverpóráz) jellemzően nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Nem javasolt: hám
Sportoláshoz kiváló, de a képzéshez teljesen alkalmatlan eszköz. A kutyaiskolában csak indokolt esetben (pl. légcsőszűkület) engedélyezzük, mert ellehetetleníti a pórázos kommunikációt a kutyával. A kistestű kölykök sem kivételek ez alól, rájuk is lehet megfelelő nyakörvet kapni – bár tény, hogy néha csak a macskás részlegen… :)

Póráz

Javasolt: kb. 1,2 m-es bőr vagy szövet póráz
A legegyszerűbb a legjobb. Legyen kényelmes és erős, egyik végén karabiner, másikon fogó, ennél többet nem kell tudnia.

Elfogadható: kiképzőpóráz
Nevével ellentétben főleg a mindennapokban praktikus az állítható hossza miatt, képzés közben inkább zavaró a súlya és a kialakítása (nem csak neked, hanem a kutyának is), de természetesen használható.

Nem javasolt: láncpóráz, automata póráz, retrieverpóráz
A láncpóráz veszélyes, és elég korlátozott a használhatósága, az automata (flexi) póráz pedig teljesen alkalmatlan a képzéshez, így ezeket nem engedjük használni a kutyaiskolán. Retrieverpóráz esetén a nyakörv hiánya okoz problémát a foglalkozásokon, illetve fontos tudni, hogy az gyakorlatilag egy fojtópóráz, amit megfelelően kell tudni használni. Ha muszáj, járhatsz vele oktatásra, de minden alkalommal el fogjuk mondani, hogy cseréld le :)

Jutalomfalat

Javasolt: virsli, párizsi, sajt stb.
Fontos, hogy valami különleges, erős illatú jutalmat találjunk, amihez a kutya ritkán jut hozzá, és amit nagyon-nagyon szeretne megszerezni. Virslire a kutyák 90%-a tökéletesen működik, de akármivel is kísérletezünk, mindenképpen valami puha, könnyen fogyasztható falat legyen, amit nem kell rágcsálni, a kutya csak lenyeli és máris tud tovább koncentrálni.

Javasolt méret: a jutalomfalat ideális mérete a legtöbb kutyánál kb. egy vékonyabb virslikarika negyede (nagyobb borsószemnyi), ennél nagyobb csak az óriástestűeknél indokolt, az igazán apró kutyáknak pedig rendkívül kicsi kockákra kell vágni mindent. Gondoljunk bele, hogy egy rövid ültetési gyakorlatnál eleinte megehet a kutya két tucat jutalomfalatot is, és nem szeretnénk az első tíz percben jóllakatni. Az íze, a szaga legyen vonzó, ne a mérete.

Nem javasolt: száraztáp, bolti jutalomfalat
Ha a kutyánk otthon szívesen el is rágcsálja a saját tápját jutalomfalatként, a kutyaiskolán az esetek 99%-ában nem érdekli, vagy hamar ráun; fontosabb lesz a többi kutya, a szagok, a felfedezés. Egy száraz kekszért nem is feltétlenül fogja törni magát, hogy például felmenjen a kicsit ijesztő pallóra, ellenben néhány darab illatos, szaftos virsliért valószínűbb, hogy megéri neki megpróbálni. Sajnos a kifejezetten képzéshez reklámozott jutifalatok sem szoktak igazán beválni – nem, a szárított nyúlhús sem, ami olyan jól néz ki, hogy még te is megennéd :)

Jutalomfalat-tartó

Javasolt: övre/nadrágra akasztható jutalomfalat-tartó zsák, vagy kiképzőmellény / kiképzőszoknya
Jutalomfalat-tartóból is többnyire a legegyszerűbb darabok válnak be a legjobban, de természetesen lehet kísérletezni. Az a fontos, hogy a helyén maradjon, hajolgatás közben se essen le (az akasztóval ellátott darabok ilyenek, amik engednek egy kis mozgásteret a zsáknak lehajoláskor), és kényelmesen, egy mozdulattal ki tudjunk venni belőle falatot. Kicsi kutyákhoz sem jó apró falattartót venni; mindig a gazda kezéhez méterezzük, ne a kutyához. Ha ruházatunkra nem tudjuk kényelmesen felakasztani, hozzunk egy övet erre a célra, amit bármikor fel tudunk venni (akár télikabátra is).
Fontos, hogy a tartóba ne tegyünk zacskót, mert a zörgése kizökkenti a kutyát a feladatból. Egy flakon levágott aljával vagy tejfölösdobozzal kibélelhetjük, ha nem akarjuk rendszeresen mosni.
Kiképzőmellényből és -szoknyából gyakorlatilag mindegy, milyen választunk, mindegyik tele van kényelmesen hozzáférhető és könnyen tisztítható zsebekkel.

Nem javasolt: övtáska, oldaltáska, nehezen hozzáférhető zseb
Akármennyire is praktikusnak tűnik elsőre, nem lesz az. Ha a falat után turkálással megy az idő, lecsúszunk a jutamazás lehetőségéről, és nem fogunk tudni haladni a képzéssel. A hozzáférhető zseb persze működhet, ha nem probléma, hogy összemocskolja a jutalomfalat.

Szájkosár (csak szükség esetén, szocializációs foglalkozásra)

Javasolt: gumi, bőr vagy műanyag, esetleg fém, rácsos kialakítású
A mérete a kulcs: ne nyomja oldalt a kutya fejét vagy elöl az orrát, és tudjon benne kényelmesen lihegni. Természetesen legyen biztonságos, erős anyagú, ténylegesen akadályozza meg a harapást, kicsípést, és ne tudja magáról leszedni a kutya. Részünkről a rugalmas műanyagból készültekre esküszünk (pl. Baskerville Ultra), de bármi jó, ha megfelel a fenti paramétereknek (a képen egy ilyen „bármilyen” típus van, amiről már csak a homlokpántot hiányoljuk). A hozzászoktatás jutalomfalattal nem nehéz, meg tudja szeretni a kutya annyira, hogy akár magától is felvegye, erről kérdezz minket bátran.

Nem javasolt: szövet szájbekötő
Állatorvosi használatra találták ki, hogy a kezelés idejére biztonságosan bekössék vele az agresszív kutyák száját, másra nem igazán alkalmas. Ha túl nagy, akkor tud benne harapni a kutya, ha pedig megfelelő a mérete, akkor összeszorítja a száját, ami kényelmetlen és veszélyes is, hiszen nem tud benne lihegni, tehát nem tudja hűteni magát. (Kutyát ilyenben egyedül hagyni szigorúan tilos, könnyen halálos lehet!)

A gazda ruházata

Javasolt: időjárásnak megfelelő, kényelmes, strapabíró ruházat, zárt cipő
A kutyaiskolán ugyan tanítjuk, hogy ne ugráljanak fel a kutyák senkire, de időbe telik, mire ez leesik a négylábúaknak, úgyhogy olyan ruhában érkezzünk, ami elvisel egy-két mancsnyomot. Néhány feladathoz le kellhet térdelni, esetleg földre ülni, erre is készüljünk. A kutyaiskola nem divatbemutató, inkább praktikusak legyünk, mint szépek vagy lazák.

Nem javasolt: papucs, szandál, érzékeny ruhadarabok, arcunkba lógó bármi
A kutyázás egy aktív tevékenység, fontos, hogy tudjunk rendesen mozogni, és ne azzal teljen az idő, hogy kavicsokat szedegetünk a szandálból, tologatjuk a hátunk mögé a sálat, táskát, esetleg arra figyelünk, hogy a kutyák ne lépjenek a lábunkra. Amellett, bár mindenki szedi a kutyája után a végterméket, azért ez mégiscsak egy kutyaiskola – talán nem kell részleteznünk, miként érheti kellemetlen meglepetés a nyitott lábbelit viselőket.

Egyéb

Javasolt: kakiszedő zacskó, oltási könyv, éhes kutya :)
A zacskót reméljük, nem szükséges részletezni :) Az oltási könyvet az első foglalkozáson mindig elkérjük ellenőrzésre, illetve a tanfolyamok elején is. Amelyik kutyának nem tudják igazolni a szükséges oltásainak meglétét, azt adott esetben be sem engedjük a kutyaiskolára, a saját érdekében. A fenti alkalmak kivételével nem kötelező minden órán bemutatni az oltási könyvet, de érdemes hordani, mert a törvény szerint nálunk kell lennie, ha kutyával vagyunk.
Az ebet lehetőleg ne jóllakottan hozzuk oktatásra, legyen éhes, motiválható, mindenkinek sokkal könnyebb úgy a képzés. A későbbiekben értelemszerűen jóllakottan is kell majd „működnie”, de jobb, ha új feladatok tanításánál ő is akarja a sikert, és nem kell vért izzadni a figyelméért. Kutyaóvodában alapvetően a foglalkozás előtti étkezést érdemes kihagyni, a felnőtt kutyákat pedig az előző napi vacsora után már ne nassoltassuk.

Nem javasolt: kutyajáték csoportos foglalkozáson
Alapvetően nagyon szeretjük, ha egy kutya motiválható játékkal, de más ritmusban kell vele dolgozni, mint a jutalomfalattal, ami egy csoportos foglalkozást nagyon meg tud zavarni, különösen, ha esetleg más kutyának is inkább a játék kellene, ezért jobb, ha kutyaóvodában és alapengedelmes képzésen nem veszünk elő ilyesmit. Ha mégis fontosnak érezzük, beszéljük meg előre az oktatókkal.

+1: Biléta

Javasolt: erős, gravírozott fémbiléta masszív kulcskarikán, telefonszámmal
Nem kötődik a képzéshez, de fontos, ezért elmondjuk: a regisztrált chip mellett a biléta is sokat segíthet kedvencünk esetleges elkóborlása esetén. A chipolvasás egy kisebb tortúra a nem rutinos kutyásoknak: berakni az akár több napja kóborló, mocskos, vizes kutyát az autóba, állatorvost keresni vele, kitalálni, mi legyen vele, ha nem keresik, stb. – sokkal gyorsabb egy bilétát leolvasni és telefonálni, több megtaláló be is vállalja, hiszen messziről látszik a kutyán, hogy van gazdája és hazavárják.

Nem javasolt: „tekerős”, papírcetlis biléta
Gyenge, könnyen megsérül, kinyílik, elvész belőle a papír, de ha nem, a beszivárgott nedvességtől akkor is olvashatatlanná válik.