Rally Obedience

Mi az a Rally Obedience?

Egy – hobbiként is űzhető – engedelmes versenysport, amely elsősorban a kutya és a gazda közötti együttműködést, kommunikációt helyezi előtérbe. Feladatai teljesíthető kihívást jelentenek minden családi kutyának, a felkészülés pedig kiváló közös elfoglaltság a mindennapokban.

Milyen feladatokból áll?

Szinttől függően egy 12-24 állomásból álló feladatsort kell önállóan teljesíteni, alapvetően lábnál követésben. Az egyes állomásokon alacsonyabb szinten főleg különböző alapengedelmes gyakorlatok – ültetés, fektetés, helyben maradás, fordulatok, ütemváltások, bójás feladatok – szerepelnek változatos és érdekes kombinációkban, magasabb szinteken pedig egyre nagyobb kihívást jelentő feladatokkal találkozhatunk, mint pl. a távolságkontroll, a menet közbeni gyakorlatok vagy az akadályugrás. Összesen 4+1 szinten versenyezhetünk: kezdő, 1, 2, 3 és senior (8 év feletti kutyáknak). Ezen felül a 8-18 év közötti felvezetők is összemérhetik tudásukat a junior divízióban, így mindenki könnyedén megtalálhatja a maga helyét a sportban.
A pálya – tehát az állomásokon végrehajtandó feladatok és azok sorrendje – versenyről versenyre változik, soha nem egy begyakorolt koreográfiát kell előadni.

Miért pont ezt válasszam?

A rally obedience valójában egy közös játék a kutyával, ennélfogva bárki örömét lelheti benne. Hangulatában sokkal kevésbé merev, mint az engedelmes sportok általában: a feladatok teljesítése közben megengedett, sőt, támogatott a kutya folyamatos biztatása, a kommunikáció, és az elvárások is sokkal inkább az átlagos családi kutyák képességeihez igazodnak. Ebben a sportban nem egyeduralkodók a munkára tenyésztett fajták; ugyanúgy lehet maximum pontszámos egy megfontoltabb munka, mint egy villámgyors és precíz kivitelezés. Fizikailag megterhelő gyakorlatok sincsenek, ezért versenyeken könnyen kerülhet kistestű, vagy akár óriás kutya is a dobogóra. Kezdő és 1-es szinten jutalomfalat használata is megengedett, így a versenyszituációhoz is könnyebben alkalmazkodnak a kutyák.

Miért jó?

  • közös elfoglaltság és sikerélmény
  • szellemi karbantartás, lefárasztás
  • kizárólag pozitív képzési módszerek
  • versenyen is megengedett a dicséret, biztatás, jutalmazás
  • fizikailag nem megterhelő, ezért kevésbé sportos testalkatú kutyával is sikerrel űzhető
  • keverék és idős kutyák számára is nyitott
  • 8 év fölötti gyermekek is versenyezhetnek

Hogyan kezdhetem el?

Érdemes (de nem kötelező) az alapozó és a családi kutya tanfolyamot elvégezni a versenysportra készülés előtt, mert a versenyfelkészítés során nincs kapacitásunk a hétköznapi problémákra (behívás, pórázhúzás stb.), illetve a szocializációra (közös játék más kutyákkal). 

Aki most kóstol bele először a kutyás sportok világába, annak mindenképpen érdemes elvégeznie a kiscsoportos (3-5 fő) rally obedience alapozó tanfolyamot (lásd lejjebb). Itt letisztázzuk a sport alapjait, megismerkedünk a kezdő feladatokkal, az alapvető képzési technikákkal, a versenyzés feltételeivel, és persze szó lesz a motivációról is, így a későbbi gyakorlás tudatos és gördülékeny lesz. 

A tanfolyam után egyéni tréningekre érdemes járni, ahol mindenki a saját tempójában fejlődhet. Ezeket egy facebook csoportban hirdetjük meg hetente, ott lehet feliratkozni a kiírt időpontokra. 

Ha nem most kezdem a sportot…?

Ha rallyztál vagy űztél más engedelmes sportot korábban, akkor egyszerűen a lenti elérhetőségeken jelentkezhetsz, és egy rövid szintfelmérés után járhatsz is a heti foglalkozásokra. Ha alapvetően egyedül készülsz fel, csak néhány feladatot kellene átnézni, arra is van lehetőség. 
Teljesen kedzőtől 3-as szintig vállalunk felkészítést. 


Rally obedience alapozó tanfolyam

Várható indulás: 2022. ősz (pontos időpont később)

A tanfolyam díja 32 000 Ft

Heti foglalkozások 

Heti kétszer (általában szerda délelőtt és szombat délután) 20 perces egyéni foglalkozásokat tartunk, amikre lehet hetente is jelentkezni, vagy fix időpontot foglalni. 

A heti foglalkozások ára:

  • egy alkalom: 2 000 Ft
  • 5 alkalmas, két hónapig felhasználható bérlet: 8 000 Ft

Jelentkezés:
Szenczi Ildikó
0670-285-8816
info@novasuli.hu


Fontosabb eredmények

Szenczi Ildikó

2019: obedience és rally obedience segédbírói vizsga
2020: Zizivel (pitbull mix) Rally Obedience Országos Bajnokság RO1 szint, 3. hely (100/94 pont)
2021: Zizivel (pitbull mix) Rally Obedience Országos Bajnokság RO2 szint 1. hely (100/98 pont)