Rally Obedience

Mi az a Rally Obedience?

Egy – hobbiként is űzhető – engedelmes versenysport, amely elsősorban a kutya és a gazda közötti együttműködést, kommunikációt helyezi előtérbe. Feladatai teljesíthető kihívást jelentenek minden családi kutyának, a felkészülés pedig kiváló közös elfoglaltság a mindennapokban.

Milyen feladatokból áll?

Szinttől függően egy 12-24 állomásból álló feladatsort kell önállóan teljesíteni, alapvetően lábnál követésben. Az egyes állomásokon alacsonyabb szinten főleg különböző alapengedelmes gyakorlatok – ültetés, fektetés, helyben maradás, fordulatok, ütemváltások, bójás feladatok – szerepelnek változatos és érdekes kombinációkban, magasabb szinteken pedig egyre nagyobb kihívást jelentő feladatokkal találkozhatunk, mint pl. a távolságkontroll, a menet közbeni gyakorlatok vagy az akadályugrás. Összesen 4+1 szinten versenyezhetünk: kezdő, 1, 2, 3 és senior (8 év feletti kutyáknak). Ezen felül a 8-18 év közötti felvezetők is összemérhetik tudásukat a junior divízióban, így mindenki könnyedén megtalálhatja a maga helyét a sportban.
A pálya – tehát az állomásokon végrehajtandó feladatok és azok sorrendje – versenyről versenyre változik, soha nem egy begyakorolt koreográfiát kell előadni.

Miért pont ezt válasszam?

A rally obedience valójában egy közös játék a kutyával, ennélfogva bárki örömét lelheti benne. Hangulatában sokkal kevésbé merev, mint az engedelmes sportok általában: a feladatok teljesítése közben megengedett, sőt, támogatott a kutya folyamatos biztatása, a kommunikáció, és az elvárások is sokkal inkább az átlagos családi kutyák képességeihez igazodnak. Ebben a sportban nem egyeduralkodók a munkára tenyésztett fajták; ugyanúgy lehet maximum pontszámos egy megfontoltabb munka, mint egy villámgyors és precíz kivitelezés. Fizikailag megterhelő gyakorlatok sincsenek, ezért versenyeken könnyen kerülhet kistestű, vagy akár óriás kutya is a dobogóra. Alacsonyabb szinteken jutalomfalat használata is megengedett, így a versenyszituációhoz is könnyebben alkalmazkodnak a kutyák.

Miért jó?

  • közös elfoglaltság és sikerélmény
  • szellemi karbantartás, lefárasztás
  • versenyen is megengedett a dicséret, biztatás, jutalmazás
  • fizikailag nem megterhelő, ezért kevésbé sportos testalkatú kutyával is sikerrel űzhető
  • keverék és idős kutyák számára is nyitott
  • 8 év fölötti gyermekek is versenyezhetnek

Hogyan kezdhetem el?

Képzetlen kutyával érdemes (de nem kötelező) az alapozó és a családi kutya tanfolyamot elvégezni a versenysportra készülés előtt, mert a versenyfelkészítés során nincs kapacitásunk a hétköznapi problémákra (behívás, pórázhúzás stb.), illetve a szocializációra (közös játék más kutyákkal). 

Aki most kóstol bele először az engedelmes sportok világába, annak mindenképpen érdemes elvégeznie a kis csoportos (3-5 fő) Rally Obedience alapozó tanfolyamot. Itt megismerkedünk a sport alapvető szabályaival, a kezdő feladatokkal, sport szintű képzési technikákkal, és persze nagy hangsúlyt fektetünk a motivációra is, hogy a későbbi gyakorlás tudatos és gördülékeny legyen. 

A tanfolyam után heti tréningekre és a teljes pályás gyakorlásokra lehet járni, ahol mindenki a saját tempójában fejlődhet. 

Ha nem most kezdem a sportot…?

Ha rallyztál vagy űztél más engedelmes sportot korábban, akkor egyszerűen a lenti elérhetőségeken jelentkezhetsz. Ha alapvetően egyedül készülsz fel, csak néhány feladatot kellene átnézni, arra is van lehetőség. 

Teljesen kezdőtől 3-as szintig vállalunk felkészítést. 


Rally Obedience alapozó tanfolyam

Indul: 2023. március 11.
Időtartam: 4 hét (8 alkalom)
A tanfolyam díja: 45 000 Ft


Heti tréningek

Heti kétszer (szerdán reggel és szombaton délelőtt) egy órás, kislétszámú foglalkozásokon csiszoljuk az egyes feladatok kivitelezését csoportos és egyéni feladatokkal. Erre zárt facebook csoportban, a heti órák kiírásánál lehet jelentkezni. Havonta egyszer teljes pályás tréningeket is szervezünk. 

A foglalkozások ára:

  • egy alkalom: 3 500 Ft
  • 5 alkalmas, két hónapig felhasználható bérlet: 14 000 Ft

Jelentkezés:
Szenczi Ildikó
0670-285-8816
info@novasuli.hu


Fontosabb eredmények

Szenczi Ildikó

2019: obedience és rally obedience segédbírói vizsga
2020: Zizivel (pitbull mix) Rally Obedience Országos Bajnokság RO1 szint, 3. hely (100/94 pont)
2021: Zizivel (pitbull mix) Rally Obedience Országos Bajnokság RO2 szint 1. hely (100/98 pont)