Klikkerképzés tanfolyam

Mi az a klikker?

A klikker a modern kutyakiképzés egyik legsokoldalúbban használható eszköze, a versenysporttól kezdve a viselkedési problémák kezeléséig sok területen lehet kiváló eredményeket elérni a segítségével. Hobbikutyások számára is rendkívül hasznos, akár egy esős napon, amikor a lakásban kellene lefárasztani a kutyát, akár akkor, amikor hozzá kell szoktatni a fürdetéshez, a porszívó zajához vagy a karomvágáshoz.
A klikker maga nem egy bonyolult eszköz, hiszen valójában csak egy kattanó hangot adó dobozka; a „titok” a helyes használatban rejlik. Segítségével gyorsan és pontosan tudunk pozitív visszajelzést adni, így a kutya munkája is lelkes, gyors és pontos lesz. Olyan feladatokat is könnyedén megtaníthatunk vele a kutyánknak, amiket a hagyományos módokon egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen sikerülhetne. Aki tud klikkerezni, annak kinyílik a világ, a határ a csillagos ég.
A rendszeresen klikkerező kutyák többnyire motiváltabbak, magabiztosabbak, jobb problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, és koncentrációs képességük is jóval fejlettebb, mint a csak hagyományos módon képzett társaiknak. Az így megszerzett tudás stabil és hosszú távú, a klikkerrel tanult feladatokra általában több év kihagyás után is tökéletesen emlékeznek.
Ami pedig a legfontosabb: a klikkerezés egy igazi csapatépítő játék kutya és gazda között. Nem túl időigényes elfoglaltság, de mindkét fél részéről maximális odafigyelést igényel, így kihívásokkal és sikerélményekkel teli minőségi időt tölthetünk együtt a kutyánkkal, amit ráadásul mindketten élvezünk.

Kiknek ajánljuk?

– akik szeretnek a kutyájukkal foglalkozni, élvezik a tanítást
– akik szeretnének megtanulni egy csak pozitív megerősítésen alapuló, sokoldalúan használható képzési módszert
– akik szeretnék jobban megérteni a kutyák tanulási mechanizmusait
– akik érdeklődnek a kutyás sportok iránt
– akik szeretnék néha otthon, gyorsan lefárasztani a kutyájukat
– akik szeretnének trükköket tanítani
– csak pozitív jellege miatt fiatalabb kisgazdiknak
– bizonytalan, félős kutyáknak
– pörgős, intelligens kutyáknak
– vagy bárkinek, akit érdekel

Mit kell tudni a képzésről?

A tanfolyam 4 alkalmas, heti egy foglalkozással, amiben elmélet és gyakorlat is helyet kap. A képzés az alapoktól indul, teljeskörű áttekintést ad a kondicionálástól a formálásig. Természetesen igazán “klikkeres” csak akkor lesz valaki, ha rendszeresen gyakorol, de a tanfolyam anyaga alapján magabiztosan el lehet indulni ezen az úton.
Semmilyen előképzettség nem szükséges a megjelenéshez, és életkori megkötés sincs; egy képzetlen kölyöknek is ugyanolyan hasznos a tanfolyam, mint egy hagyományos módon képzett felnőttnek. Ezen az órán nincs szabad játék, így a kistestű kutyákat és a kevébé társaságkedvelő ebeket is várjuk, senki nem fogja zaklatni őket. A kutya felé annyi az elvárás, hogy lehessen jutalomfalattal motiválni, és képes legyen a gazdájára figyelni néhány percig akkor is, ha ledobjuk a pórázt a kezünkből.
Ezen a tanfolyamon nem alapengedelmes képzés zajlik, hanem különböző feladatokon keresztül ismerkedünk magával a klikkerezés technikájával, amit később bármilyen feladathoz, trükkhöz, sporthoz használhatunk.

Szükséges felszerelés:
– rengeteg (!) finom jutalomfalat
– kényelmesen és gyorsan használható jutalomfalat-tartó
– klikker (lehetőleg beépített pálcás)
– kb. 50 cm-es pálca (ha nincs a klikkerben; pl. rádióantenna)

>> Jelentkezés <<

A tanfolyam díja

Kutyával: 20 000 Ft
Kutya nélkül: 10 000 Ft

Kutya nélkülinek számít mindenki, aki eljön, és nem dolgozik saját kutyával. Ha felváltva dolgoznak ketten egy kutyával, akkor is csak az egyikük számít kutyásnak. Ez az egyetlen foglalkozásunk, ahol „számoljuk” a megjelent gazdákat is. Ennek két oka van:
Egyrészt a klikkerezés már egy magasabb szintű képzési forma, ami nem esszenciális a mindennapokhoz. Az alapengedelmes képzésnél az a természetes, ha a családban mindenki tudja kezelni a kutyát, így ott az az ideális, ha minél többen megjelennek, itt viszont várhatóan egy-két gazda fog csak intenzíven klikkerezni, a többieknek tulajdonképpen fölösleges végigülni az órát.
Másrészt itt a többi foglalkozáshoz képest elég jelentős elméleti anyag kerül átadásra, tehát aki megjelenik, az megkapja a tananyag legnagyobb részét, és nem lenne fair, ha ez egyeseknek ingyen lenne, míg mások fizetnének érte.

Elsősorban akkor érdemes kutya nélkül jönni, ha a kutya jelen állapotában nem alkalmas a megjelenése (nagyon problémás viselkedésű, beteg, stb.), vagy ha mondjuk egy kutya van a családban, de ketten is megtanulnák a klikkerezést. Aki tud kutyával jönni, az lehetőleg hozza, mert a gyakorlat legalább annyira fontos (és sokkal jobb buli), mint az elmélet!

Következő klikkerképzés tanfolyam:
2022. tavasz (pontos dátum később)